Maak vandaag nog uw afspraak voor acupunctuur of kinesitherapie


 Contacteer ons

ACUPUNCTUUR

Verschillende vormen van acupunctuur

In de praktijk van Annelies Stevens in Merchtem kunt u eveneens terecht voor verschillende vormen van acupunctuur, van algemene acupunctuur tot laseracupunctuur, cupping, etc. 

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is al 3500 jaar een bewezen manier om pathologieën in het lichaam te behandelen. Een pathologie ontstaat door een disbalans in het lichaam. Door gebruik te maken van de juiste puntencombinaties en het plaatsen van de naalden op de juiste plaatsen, brengen we het lichaam terug in balans zodat het zijn zelfherstellend vermogen terugkrijgt. Daardoor verminderen we niet alleen de klachten, maar ook de oorzaak van de klachten kan op die manier aangepakt worden. Er wordt in de Chinese geneeskunde bij elke klacht gekeken naar de volledig persoon, zowel fysiek als emotioneel, om zo uiteindelijk tot de beste resultaten te komen. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Acupunctuur is een krachtige medische regulerende therapie. Aan de hand van een vragenlijst en een pols- en tongdiagnose kijken we waar de verstoring zich bevindt en komen we tot een energetische diagnose. Om deze verstoring te herstellen wordt gebruikt gemaakt van naalden, al dan niet in combinatie met moxa, kruiden en voedingsadvies. 

Behandeltechnieken

Naalden: fijne steriele naalden worden op acupunctuurpunten op de meridiaan (energiebaan) geplaatst. Na het inbrengen kan er een gevoel van warmte, druk of lichte uitstraling optreden, wat betekent dat de DéQi, de energiestroom, geactiveerd is en zo ervaren patiënten een ontspannend gevoel. De naalden blijven ongeveer 20 minuten zitten. 

Elektroacupunctuur: elektrostimulatie op de naalden kan gebruikt worden om de punten nog extra te stimuleren.

Moxa is een kruid dat heel warm wordt en rechtstreeks op de naalden kan geplaatst worden om zo de warmte naar binnen te krijgen. Alternatieven zijn de moxasticks en de moxalampen.

Kruiden worden gebruikt om het genezingsproces te ondersteunen, energetische tekorten aan te vullen en excessen te elimineren. 

Voedingsadvies: waar wij in de westerse voedingsleer calorieën tellen, afwegen en meten, gaan we in de Chinese voedingsleer uit van de energetische werking van de voedingsstoffen. De smaak en de thermische werking van de voeding bepalen hoe deze invloed heeft op onze organen, de psyche en de energetische balans in het algemeen. Wat doet de energie? Gaat de voeding zorgen voor een koelende of verwarmende werking? Gaat de energie naar boven, beneden, het centrum of naar buiten? Voor de Chinezen moet een gerecht niet alleen smakelijk zijn, het moet ook een heilzame werking hebben. Anders dan in de westerse voedingsleer, bestaat er in de Chinese voedingsleer geen algemeen gezond dieet. Elk lichaam heeft zijn unieke manier van verteren, wat maakt dat eenzelfde voedingsmiddel bij de ene kan zorgen voor een goede gezondheid, veel energie en bij de andere kan zorgen voor moeheid of een opgeblazen gevoel. Gezond eten is datgene eten wat voedzaam is voor uw lichaam, psyche en geest. De Chinese voedingsleer is gebaseerd op de vijf elementen theorie. In eerste instantie dient de Chinese voedingsleer om ons in balans te houden en ziektes te voorkomen. De energietoevoer die gegeven wordt door voedingsmiddelen van hoge kwaliteit, zorgen dat de organen goed voorzien worden en bij belasting het herstelproces kunnen activeren. 

Cupping: koppen (glazen-plastiek-bamboe-siliconen) worden geplaatst op de huid en vacuüm getrokken en zo ontstaat er een diepgaand effect op de beweging en de samenstelling van het bloed, het lymfestelsel, het zenuwstelsel en de kwaliteit van Qi (de energie) en op “wind”. 

Laseracupunctuur: acupunctuur heft blokkades op, herstelt het onevenwicht en bevordert de energiestroom. De Medlouxx lasertherapie verhoogt de efficiëntie van de acupunctuur, het gaat beschadigde cellen en weefsels gaan regenereren. Licht heeft een directe invloed op het energiemetabolisme van onze cellen, en in het bijzonder licht met een golflengte tussen 400 en 900nm. Medlouxx maakt gebruik van een speciaal fysisch effect, het QIT effect (Quantumoptical Induced Transparency), waardoor een diepe penetratie wordt bekomen in spier- en beenderweefsels. De Medlouxx laser geeft verbetering op vlak van regeneratie van cellen, pijndemping en afname van inflammatie. 

De Medlouxx-SUBLI werkt voornamelijk op de irradiatie van bloed en oefent zo een gunstig effect uit op het immuunsysteem. De behandeling is niet-invasief. Een kleine adapter wordt onder de tong geplaatst. Klinische studies hebben uitgewezen dat medlouxx-SUBLI aan te raden is bij:

 • Veel voorkomende verkoudheden en infecties bij kinderen en volwassenen
 • Burn-out
 • Chemo om neveneffecten te verminderen
 • Diabetes
 • Bij sporters om de doorbloeding te verbeteren

Erkend door de WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent de efficiëntie van traditionele Chinese geneeskunde voor meer dan 43 klinische aandoeningen:

 • Fertiliteitsklachten en zwangerschap: verhoging van de natuurlijke vruchtbaarheid, ondersteuning van IVF/ ICS/IUI, draaiing van de foetus vanaf 34 weken, bevalling voorbereiden-weeën opwekken vanaf 36 weken), ochtendmisselijkheid, borstvoeding ondersteunen, miskramen
 • Gynaecologische aandoeningen: menstruatiestoornissen (teveel bloeding, geen bloeding, anovulatie, pijnlijke menstruatie, PMS, onregelmatige cyclus, PCOS), vaginale klachten, menopauze, vapeurs
 • (Sport)blessures en pijnklachten: tendinitis, spierscheuren, gewrichtspijnen (artrose, arthritis), tenniselleboog, golfelleboog, rugpijnen, schouderpijnen, heuppijnen, whiplash, stijve nek, PSH, frozen shoulder, plantaire fasciitis, achillepeestendinitis, spierspanningen, post operatieve pijnen, tinnitis
 • Digestieve klachten: maagpijn, zure oprispingen, overgeven, buikpijn, constipatie, diarree, prikkelbaar darmsyndroom
 • Migraines en hoofdpijnen: spanningshoofdpijn
 • Slaapstoornissen: moeilijk inslapen, moeilijk doorslapen, dromen.
 • Vermoeidheid, verhogen van de weerstand
 • Emotionele klachten: depressies, angsten, verdriet
 • Dermatologische aandoeningen
 • Respiratoire aandoeningen en allergieën: verkoudheid, sinusitis, hoest, astma, hooikoorts, kortademigheid
 • Stopen met roken, eetstoornissen
 • Neurologische klachten: carpaal tunnelsyndroom, ischialgie, tintelingen, cervicobrachialgie
 • Cardio vasculaire klachten: hoge bloeddruk, hartkloppingen, hoge cholesterol, CVA

Aandoeningen bij kinderen: constipatie, chronische diarree, chronische hoest met fluimen, slaapstoornissen (moeilijk inslapen, doorslapen, dromen), chronische oorontstekingen, bedplassen, hyperactiviteit

Consultaties/honoraria

De eerste behandeling duurt ongeveer 1h 30 en kost 65 euro, de vervolgbehandelingen duren tussen 40-60 minuten en kosten 50 euro. Gedeeltelijke terugbetaling is mogelijk bij enkele mutualiteiten en hospitalisatieverzekeringen met ambulante zorgen.

Acute pathologieën hebben ongeveer 1-3 behandelingen nodig, soms 2/ week. Daarentegen hebben chronische problemen 6-10 behandelingen nodig, dikwijls met een frequentie van 1/ week.

Wenst u graag een afspraak voor acupunctuur in de kinepraktijk van Stevens Annelies in Merchtem? Neem dan zeker even contact op.